2010-12-08

Lucid dream ir Sąmoningas sapnavimas

Sąmoningas sapnavimas "civilizuotam" pasauliui buvo žinomas dar prieš K. Kastanedos aprašytą Toltekinį sapnavimo meną. Kaip ir nekūniškos patirtys (OBE). Informacija apie tai "kaip tai padaryti" buvo skurdi, žmonių atliekami eksperimentai toje srityje labiau priminė alchemiko darbus. Bet po to, kai K. Kastaneda aprašė Don Chuano, vadinančio save "Naujuoju Matančiu"(skirtingai, nei "Senieji" - nepraktikuojančio ritualų ar burtų), jam susakytus "kario kelio" principus (ypač apie vieną tų principų dalį "Sapnavimo meną") - įvyko "New Age" sprogimas. O štuntojo dešimtmečio pabaigoje, beveik 10 metų po pirmosios K. Kastanedos knygos, miego laboratorijoje buvo moksliškai įrodytas sąmoningų sapnų egzistavimas.

Milijonai žmonių puolė ieškoti galimybės įgyvendinti aprašytas metodikas. Ir, kaip entuziazmui būdinga, bent koks efektas tuoj pat būdavo traktuojamas kaip pasiekimas. Tam tikri etapai, Don Chuano vadinami "sapnavimo vartais" tapo New Age ordinais ir medaliais. Jų žmonės "praeidavo" daugiau, nei Don Chuanas jų įsivaizdavo.

Taip "Sapnavimo menas", raginantis ugdyti "sapnavimo dėmesį", "sapnavimo kūną", buvo "išardytas" ir surinktas šimtuose naujuose variantuose. Žinoma, su nuorodą į menamą "autentiškumą".

"Sapnavimo meno" praktikams suprasti, kad matai sapną, ar stebėti kaip jis keičiasi tai dar ne sąmoningas sapnavimas. Juk tūlas gali žiūrėti televizorių, kanalus perjunginėti ir suprasti ką mato, bet sąmoningumo tuo metu rasit tiek pat, kiek pas šiuolaikinius robotus. Tai daugiau automatinės reakcijos. Tačiau dažniausiai būtent taip ir įvarijami sąmoningi, dabar jau "lucid'iniai" sapnai: "jei suprantu, jog sapnuoju - vadinasi tai jau "sąmoningas sapnas".

Kad atsikratyti šios painiavos pažiūrėkime kuo skiriasi pagrindiniai sąmoningo sapnavimo būdai: "Gyvame", ar kitaip - "valdomame sapne"(Lucid dream) mokoma kaip valdyti ar net užsisakyti sapną. Don Chuano "Sąmoningame sapne", raginama valingai išlaikyti sapną nuo keitimosi. T.y. lavinti sapnavimo dėmesį.

Nepaisant to, jog daugelis abejoja Kastanedos knygose aprašytų nutikimų realumu - tai nesutrukdė įvairių mokyklų lyderiams pasiskolinti jo, ar Don Chuano žodynėlį.

Tad Nagualistai (Don Chuano pasekėjai) su gražiu reveransu perleido "sąmoningo sapnavimo" terminą "New Age" entuziastams, bet norėdami susikalbėti su kolegomis atskyrė tuos du būdus, savo darymui pasilikdami tik Don Chuano pasiūlytą "Sapnavimo meno" terminą.

Taip, seniau sakydamas "sąmoningas sapnavimas" galėjai būti tikras, kad kalbi apie toltekinį sapnavimo meną ar jo interpretaciją. Tačiau kai įvairūs universitetai pradėjo eksperimentus su sapnais jie suvienodino "lucid" terminą su "consciousness". Tuo metu del "New Age" populiarumo niekam nebuvo idomu, kad "lucid" pirmą kartą buvo panaudotas labiau kaip pajuoka, nei terminas. Terminą "Lucid" įvedė olandų psichiatras Frederik van Eeden 1913 m. savo straipsnyje "Sapnų tyrinėjimas". Šis leidinys buvo labiau anekdotiškas ir liko nepastebėtas mokslinės bendruomenės. Kai kurie šį terminą laikė klaidinančiu, nes jis reiškė žymiai daugiau nei "ryškus" ar "aiškus". Alternatyviuoju terminu "sąmoningas sapnavimas" išvengta šios painiavos.

Tačiau čia istorija tik prasideda. Kaip ten bebūtų, bet ekperimentuodami kai kurie entuziastai pasiekdavo ypač įdomių rezultatų. Žymiausi - "sapnų hakeriai". Žinoma, jie tuoj pat sukūrė ir savitą žodynėlį ir savitas technikas, bet faktas tas, kad be papildomų praktikavimų, kuriais apkrauti Nagualistai, jiems sapnavime, bent jau laikinai, bet vis tik pavykdavo pasiekti tai, ką "Sapnavimo meno" adeptai siektų dešimtmečius.

Tai momentas, dėl kurio milžiniškas praktikuojančių skaičius sukūrė frakciją pasaulinio judėjimo viduje. Situacijos esmė tokia, kad egzistuoja kažkokie energetiniai faktai, kurių neįmanoma pamatyti fiziniu kūnu. Tik iš suformuoto "energetinio kūno". Beje šie energetiniai faktai, patys iš savęs, neturi jokios vertės. Šiaip, keli orientyrai, nurodantys "Senųjų Magų" požiūrio visišką nenaudingumą.

Ir štai buvo iškėlta tezė, kad jei mes tuos energetinius faktus jau "žinome" iš knygų ir magų žodžių, tai kam gi gaišti 20-30 metų siekiant "sapnavimo kūno", kad vėliau vis vien sapnuoti kitaip?

Taip vieni praktikuojantys susitelkė vien tik į metodikų, padedančių pasiekti įvairių sąmoningo sapno efektų, tobulinimą ir pradedantiems kuo paprastesnės mokymo sistemos kūrimą. Kiti gi nusprendė, jog tai, kas vis dar laikoma mistika ar ezoterika - galimybė sapnuoti kitaip, tačiau to neįmanoma patikrinti nesuformavus "energetinio kūno".

Šis ginčas tęsiasi ir šiandien.


-----------------------------------------
© 2010-12-08 Nezinau

Komentarų nėra: